PROBAU

Was möchten Sie tun?

Kavicsszőnyeg fektetése:
Így jut tökéletes felületekhez

A PROBAU ­Kavicsszőnyeg …

... falra és padlóra szánt rendszer, kül- és beltérben. Lépésről
lépére keletkezik igazi csemege a szemnek. Összesen hat termékkel
nincs határa a kreativitásnak. Valamennyi terméket természetesen csak a
BAUHAUS szakáruházban kapja meg.


Így kell csinálni:

Alakítsa maga a falat

A PROBAU Kavicsszőnyeg különösen alkalmas olyan aljzatokra, mint a beton, a vakolóhabarcs, a gipszvakolat, a pórusbeton, az esztrich, a csempe és hasonlók. Egyenetlen aljzatokat  előbb ki kell egyenlíteni.

Mérőléccel és vízmértékkel állapítsa meg és jelölje be a záróprofil (8 mm   vastag) pozícióját. Utána rögzítse.

Ezt a műveletet végezze el a kívánt falfelületen. Padlófelületek tervezésénél, beleértve a lábazati szegélyeket, az ahhoz szükséges  záróprofilokat is rögtön rögzíteni kell.

Annak érdekében, hogy hordképes és megszilárdult felületet kapjon a következő réteghez, aPROBAU Kavicsszőnyeghez,töltsön kb. 0,5 kg PROBAU Kötőanyag falra terméket kőműveskanállal egy tiszta vödörbe és használja azt alapozóként. 0,5 kgPROBAU PROBAU Kötőanyag falra PROBAU Kötőanyag falra alapozóként kb. 1,75 m²-re elegendő. A szerszámokat azonnal le kell mosni vízzel.

 

Nyissa ki a kívánt PROBAU Kavicsszőnyegvödrét és folyassa bele lassan a PROBAU Kavicsrögzítő falra teméket. Egy vödör PROBAU Kavicsszőnyeghez (20 kg) maradéktalanul adjon a vödörbe egy üveg PROBAU Kavicsrögzítő falra (100 ml) folyadékot.

Egy lassú járású keverővel intenzíven keverje össze a PROBAU KavicsszőnyegetaPROBAU Kavicsrögzítő falra folyadékkal. Csak annyi PROBAU Kavicsszőnyeget keverjen be, amennyire ténylegesen szüksége van. 20 kg PROBAU Kavicsszőnyeg és 100 ml PROBAU Kavicsrögzítő falra kb. 1,75 m²-re elegendő.

Adja ezután a PROBAU Kötőanyag falra maradékát (kb. 2,5 kg) a PROBAU Kavicsrögzítő falra folyadékkal elkevert 20 kg kavicshoz. 

Ezúttal is intenzíven keverje el lassú járású keverővel, míg homogén keveréket kap. Feltétlenül ügyeljen arra, hogy ezt megelőzően hozzáadta a PROBAU Kavicsrögzítő falra folyadékot a kavicshoz és intenzíven összekeverte vele.

 

Annak érdekében, hogy hordképes és megszilárdult felületet kapjon a következő réteghez, a  PROBAU Kavicsszőnyeghez, használja először a kimért PROBAU Kötőanyag falra terméket alapozóként. Egy kenőkefével vagy egy hengerrel hordja fel vékonyan a függőleges felületekre. Csak annyi alapozót használjon, amennyit a bőrösödés beálltáig fel tud dolgozni.

Ezt követően egy simítóvassal, a padlónál kezdve, dolgozza be a kavicsokat a még friss alapozóba 8 mm vastagon. A kavicsokat egyenletesen nyomja rá. Tömörítse a felhordott felületet úgy, hogy nyomást fejt ki a simítóvasra.

A felhordás alulról felfelé történik, míg a kiválasztott felületet teljesen befedte a PROBAU Kavicsszőnyeg, PROBAU Kavicsrögzítő falra és PROBAU Kötőanyag falra keverékével és tömörítette azt.

Hőmérséklettől és a levegő páratartalmától függően 2-3 nap után szilárd és száraz a falburkolat. A teljes kiszáradásig védeni kell a nedvességtől. Készen is van a dekoratív falkialakítás.

 

Jó tudni: Az anyagot a teljes átszáradásig védeni kell a nedvesség ellen. Nem alkalmas tartósan nedves helyen (pl. zuhanykabin) való felhasználásra. A szükséges mennyiségű PROBAU Kavicsszőnyeg bekeveréséhez a masszát nagyobb vödörbe is töltheti.

Lábazati szegély a falakon

A lábazati szegélyhez válassza azt a PROBAU Kavicsszőnyeg terméket, amit a padlóhoz is használ, hogy a lezárás optikailag tetszetős legyen. A feldolgozás úgy történik, mint a fali munkáknál. Folyassa először a PROBAU Kavicsrögzítő falrafolyadékot a PROBAU Kavicsszőnyeg termékhez. Csak annyit keverjen be, amennyire ténylegesen szüksége van.

Egy lassú járású keverővel intenzíven keverje össze a PROBAU Kavicsszőnyeg a PROBAU Kavicsrögzítő falra folyadékkal. Ezután adaja hozzá a PROBAU Kötőanyag falraterméket és keverje el homogénra. 20 kg PROBAU Kavicsszőnyeghez kb. 2,5 kg PROBAU Kötőanyag falra szükséges. Kb. 1,75 m²-re elegendő.

A kidolgozandó lábazati szegélyt a keverék felhordása előtt alapozza az előre lemért mennyiségű PROBAU Kötöanyag falratermékkel (a fali munkák 4. és 9. lépésével analóg módon).

2-3 nap száradási idő után a fali szegély is száraz és szilárd. Csak teljes száradás után kezdje el a padló kidolgozását.

 

Alakítsa maga a padlót

Az aljzatot adott esetben előkezelni kell. Hordképes és megszilárdult aljzat nyeréséhez öntse a PROBAU Kavicsalapozó padlóra terméket egy nagyobb vödörbe. Csak annyi alapozót öntsön a vödörbe, amennyi tényleg szükséges. 0,75 lPROBAU Kavicsalalapozó padlóra kb. 3 m²-re elegendő.

A PROBAU Kavicsalapozó padlóra terméket hordja fel hígítatlanul kenéssel, hengerezéssel vagy
fröccsentéssel vékonyan az aljzatra. A következő réteget csak teljesen megszáradt alapozóra vigye rá.

Ezután folyasson 1 kg PROBAU Kötőanyag padlóra terméket maradéktalanul a 20 kg-os PROBAU
Kavicsszőnyeg
vödrébe, és intenzíven keverje össze homogénre lassú járású keverővel.

Csak annyit keverjen be, amennyi a kiválasztott padlófelülethez szükséges. 20 kg PROBAU Kavicsszőnyeg és 1 kg PROBAU Kötőanyag padlórakb. 1,75 m²-re elegendő. Bekeverés után kb. 75 perc feldolgozási idő áll rendelkezésre.

 

A PROBAU Kavicsszőnyegből és PROBAU Kötöanyag padlóratermékből álló keveréket adagonként terítse el durván a padlón egy lehúzóval.

A felhordott keveréket az optimális tömörítés elérésére egyenletesen nyomja rá a simítóvassal. A tömörítés után a rétegvastagság ne legyen kisebb 8 mm-nél.

A felületeket frissen kell eldolgozni egymásba, hogy ne keletkezzenek látható átmenetek. A padlót ezért feltétlenül egy munkamenetben kell elkészíteni.

A készre munkált padlófelület kb. 8 óra után óvatosan járható, kb. 2 nap után átkeményedett és teljesen terhelhető. A szerszámokat a munka után kereskedelemben kapható hígítóval meg kell tisztítani.

 

A frissen készített padlófelületet a teljes kikeményedésig védeni kell nedvesség ellen. Ezután a kialakított fal- és padlóterületek készek és egyedileg díszíthetők.

Jó tudni:Az anyagot a teljes átszáradásig védeni kell a nedvesség ellen. Nem alkalmas tartósan nedves helyen (pl. zuhanykabin) való felhasználásra. Fal és padló kültéri alakításához feltétlenül vegye figyelembe a "Kiegészítő előkezelés" fejezetet!

Alakítsa maga a lépcsőt

A lépcsők lehető legjobb lezárásához használjon záróprofilokat, jelölje be és megfelelően rögzítse azokat egy fúrógéppel.

A lépcső alakításánál mindig a függőleges felületekkel kezdjen. A megmunkálás a fali területekével analóg módon történik. Először alapozza a függőleges lépcsőfelületeket a PROBAU kötőanyag falra termékkel (lásd a fali munkák 4. és 9. pontját).

Ezután hordja fel egy simítóvassal a PROBAU Kavicsszőnyeg, a PROBAU Kavicsrögzítő falra és a PROBAU Kötőanyag falra keverékét a függőleges felületekre és tömörítse (lásd a fali munkák 5-11 pontját).

Csak a függőleges felületek teljes száradása után kezelje a vízszintes felületeket a PROBAU Kavicsalapozó padlóra termékkel. A vízszintes lépcsőfelületek kimunkálása a padlókéval analóg módon történik.

 

A PROBAU Kavicsalapozó padlóra teljes megszáradása után adagonként hordja fel és tömörítse a PROBAU Kavicsszőnyeg és a PROBAU Kötőanyag padlóra keverékét. A keverés úgy történik, mint a padlómunkáknál (3. és 4. pont).

2 nap után a vízszintes felületek is kikeményedtek. A lépcső most teljesen terhelhető és használatra kész.

Szigetelés (kiegészítő előkezelés)

Különösen kültéren kell az aljzat és a rákerülő réteg, a PROBAU Kavicsszőnyeg között tömítőhabarcsot használni. Töltsön kb. 1,8 l tiszta vizet egy tiszta vödörbe és adjon hozzá kb. 6 kg-t a PROBAU Különleges szigetelő falra + padlóra termékből.

Keverje össze lassú járatú keverővel, míg csomómentes, pépes
habarcs keletkezik. Csak annyit keverjen be, amennyire ténylegesen szüksége van. 6 kg PROBAU Különleges szigetelő kb. 1,75 m²-re elegendő.

Bekeverés után kb. 1 óra feldolgozási idő áll rendelkezésre. A felhordás két rétegben történik. Az első réteget kenőkefével vagy simítóvassal hordja fel. Hagyja kb. 8 órát átszáradni, mielőtt a második réteget ráviszi.

A második réteg felhordása az első rétegével analóg módon történik. A teljes rétegvastagság nem lehet kisebb 2 mm-nél. A szigetelést kb. 2-3 napig hagyni kell átszáradni, mielőtt a PROBAU Kavicsszőnyeg rávihető. A teljes kikeményedésig védeni kell a nedvességtől.

 

Jó tudni: PROBAU Különleges szigetelő minden építmény felületi-, szivárgó- és nyomóvíz elleni szigetelésére, valamint közbenső szigetelésként. Utána ugyanúgy megmunkálhatja a fal- és padlófelületeket, valamint a lépcsőket, mint az előző fejezetekben.

Kaparó spatulyázás (kiegészítő előkezelés)

Nem szívó aljzatokat (pl. régi csempét, simára zsaluzott betont) tapadóhíddal kell ellátni, hogy rajtuk PROBAU Kavicsszőnyeg feldolgozható legyen. Töltsön vizet egy tiszta vödörbe és adja hozzá a PROBAU Különleges szigetelő falra + padlóra terméket, míg csomómentes, pépes habarcs keletkezik.

Egy kanállal adagonként rakja a nem szívó aljzatra a PROBAU Különleges szigetelő falra + padlóra terméket. Falra és padlóra, valamint kül- és beltérre alkalmas.

A nem szívó aljzat és a rákerülő réteg, a PROBAU Kavicsszőnyeg között érintkező réteg előállítására "csikorogva" kenje fel a simítóvassal a PROBAU Különleges szigetelőt (kaparó spatulyázás).

Mielőtt a következő réteg, a PROBAU Kavicsszőnyeg felhordható lesz, a kaparó spatulyázásnak teljesen meg kell száradni. A teljes kikeményedésig védeni kell a nedvességtől.

 

Jó tudni: Nem szívó aljzatoknál feltétlenül alkalmazzon kaparó spatulyázást. Utána ugyanúgy megmunkálhatja a fal- és padlófelületeket, valamint a lépcsőket, mint az előző fejezetekben.

Minden, amire szüksége van:

 • munkavédelmi kesztyű
 • simítókanál
 • kenőkefe
 • ecset
 • tiszta vödör
 • lassú járatú keverő
 • ragasztószalag
 • fúrógép
 • takarófólia
 • vízmérték
 • mérőléc
 • mérleg
 • záróprofil
Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat