PROBAU

Was möchten Sie tun?

Tako položite preprogo iz kamenčkov:
tako prejmete odlične površine

 

PROBAU preproga iz kamenčkov ...

... je sistem za zid in tla v notranjosti in zunanjosti. Korak
za korakom nastane prava „paša za oči“. Z vsega skupaj šestimi proizvodi vaša
kreativnost ne pozna meja. Vse proizvode najdete seveda samo v
svojem strokovnemu centru BAUHAUS.


Tako se naredi:

Sami opremite območja sten

Preproga iz kamenčkov PROBAU je posebno primerna za podlage kot so beton, malta za ometavanje, mavčna malta, porozni beton, estrih, ploščice ipd. Neravne podlage  je potrebno predhodno izravnati.

Z metrom in vodno tehtnico določite in označite položaj namestitve zaključnih profilov (8 mm   debeline). Po tem utrdite.

Izpeljite ta delovni korak za izbrano stensko površino. Pri načrtovanju talnih površin vključno z nanašanjem obrob je potrebno nemudoma utrditi  tudi v ta namen potrebne zaključne profile.

Za doseg nosilne in trdne površine namenjeni sledeči plasti  PROBAU preprogi iz kamenčkov dajte z zidarsko žlico v čisto vedro pribl. 0,5 kg veziva za steno PROBAU, da bi ga uporabili kot osnovni  premaz. 0,5 kg veziva za steno PROBAU zadostuje kot osnovni premaz za pribl. 1,75 m2 . Orodje takoj sperite z vodo.

 

Odprite vedro izbrane PROBAU preproge iz kamenčkov ter počasi v prod dolijte PROBAU utrjevalec kamenčkov za steno. Za eno vedro PROBAU preproge iz kamenčkov (20 kg) dajte eno steklenico PROBAU utrjevalec kamenčkov za steno (100 ml) v celoti v vedro.

S pomočjo počasno vrtečega mešalnega stroja intenzivno zmešajte PROBAU preprogo iz kamenčkov s PROBAU utrjevalcem kamenčkov za steno. Namešajte samo toliko PROBAU preproge iz kamenčkov, kolikor se ga dejansko potrebuje. 20 kg PROBAU preproge iz kamenčkov ter 100 ml PROBAU utrjevalca kamenčkov za steno zadostujejo za pribl. 1,75 m2.

Nato zmešajte preostanek PROBAU vezivnega sredstva za steno (pribl. 2,5 kg) v PROBAU utrjevalec kamenčkov za steno, dodajte 20 kg proda.

Tudi tokrat intenzivno zmešajte s pomočjo počasnega mešalnega stroja, tako da nastane homogena mešanica. Nujno upoštevajte, da ste pred tem PROBAU  utrjevalec kamenčkov za steno dodali produ ter oba temeljito zmešali.

 

Za dosego nosilne in ojačene površine za sledeči sloj  preproge iz kamenčkov PROBAU – je potrebno pred tem uporabiti kot osnovni premaz odtehtano PROBAU vezivo za steno. S pomočjo zidarskega čopiča ali valja nanesite tanek premaz na navpične površine. Uporabite samo toliko osnovnega premaza, kolikor ga lahko porabite do tvorbe kožice.

Po tem namestite prod v še svež osnovni premaz v debelini 8 mm z zidarsko gladilko tako, da začnete z delom od tal. Prodnike enakomerno potisnite v maso. Nanesene površine zgostite, tako da enakomerno pritiskate  na  zidarsko žlico.

Nanašajte od spodaj navzgor vse dokler izbrana površina ni popolnoma prekrita in okrepljena z mešanico iz PROBAU preproge iz kamenčkov, PROBAU utrjevalca kamenčkov za steno in PROBAU vezivnega sredstvo za steno.

Glede na temperaturo in vlažnost zraka je zidna obloga po 2 do 3 dneh trdna in osušena. Vse do popolne osušitve je potrebno zaščititi pred vlago. Dekorativna zidna obloga je gotova.

 

Dobro je vedeti: Material je potrebno zaščititi  pred vlago vse do popolne osušitve. Ni primerno za uporabo na stalno mokrih območjih (npr.  v kabini za tuš). Za mešanje potrebne količine PROBAU preproge iz kamenčkov lahko maso stresete tudi v večje vedro.

Obrobe na območju sten

Za obrobo izberite PROBAU preprogo iz kamenčkov, ki jo je potrebno uporabiti tudi na območju tal, s čimer se ustvari lep optičen zaključek. Obdelava poteka analogno k območju zidu. Najprej nalijte PROBAU  utrjevalec kamenčkov za steno v PROBAU preprogo iz kamenčkov. Namešajte samo toliko, kolikor dejansko potrebujete.

S pomočjo počasnega stroja za mešanje intenzivno zmešajte PROBAU preprogo iz kamenčkov s PROBAU utrjevalcem kamenčkov za steno. Nato dodajte PROBAU vezivno sredstvo za steno  ter homogeno zmešajte. Za 20 kg PROBAU preproge iz kamenčkov potrebujete prib. 2,5 kg PROBAU vezivnega sredstva za steno. Zadostuje za pribl. 1,75 m2.

Obrobe, ki jih je potrebno obdelati, grundirajte s predhodno odtehtano količino PROBAU utrjevalca kamenčkov za steno še pred nanosom mešanice (analogno h korakoma 4 in 9 za območje stene).

Po preteku časa za sušenje 2 do 3 dni so tudi obrobe posušene in trdne. Pričnite z obdelavo tal šele po popolni osušitvi.

 

Sami oblikujte območja tal

V danem primeru je potrebno podlago predhodno obdelati. Za ohranitev nosilne in trdne podlage stresite PROBAU talno grundiranje iz kamenčkov v veliko vedro. V vedro stresite samo toliko materiala za grundiranje, kolikor ga dejansko potrebujete. 0,75 l PROBAU grundiranje s kamenčki za tla zadostuje za pribl. 3 m2.

PROBAU grundiranje s kamenčki za tla nanesite nerazredčen s pomočjo glajenja, valjanja ali
brizganja v tanki plasti na osnovo. Naslednjo plast nanesite šele po popolni osušitvi osnovnega premaza.

Po tem zlijte 1 kg PROBAU vezivnega sredstva za tla v celoti v 20-kg-vedro PROBAU
preproge iz kamenčkov
ter intenzivno in homogeno premešajte s počasno vrtečim strojem za mešanje.

Namešajte samo toliko, kolikor dejansko potrebujete za izbrano površino tal. 20 kg PROBAU preproge iz kamenčkov ter 100 ml PROBAU vezivnega sredstva za tla zadostujejo za pribl. 1,75 m2. Po namešanju zmesi imate na voljo pribl. 75 minut za obdelavo.

 

Porcije mešanico PROBAU preproge iz kamenčkov in PROBAU vezivnega sredstvaz lopatico porazdelite na grobo po tleh.

Z zidarskim gladilom zgladite naneseno mešanico z enakomernim pritiskom, da ustvarite optimalno zgostitev. Po zgostitvi debelina nanosa  ne sme biti manjša od 8 mm.

Površino samo in v stiku z drugo obdelajte na sveže, tako da se ne tvorijo nikakršni vidni prehodi. Zato morate talno površino nujno izdelati v enem delovnem koraku.

Izgotovljena talna površina je po preteku pribl. 8 ur samo pazljivo prehodna,   po pribl. 2 dneh je strjena in popolnoma prehodna. Orodje po  uporabi takoj sperite s trgovsko običajnim razredčilom.

 

Zaščitite na sveže obdelano talno površino vse do popolne strditve pred  vlago. Po tem so izoblikovana območja zidu in tal gotova in  jih lahko individualno okrasite.

Dobro je vedeti: Material je potrebno zaščititi  pred vlago vse do popolne osušitve. Ni primerno za uporabo na stalno mokrih območjih (npr. v kabini za prho). Za oblikovanje zidu in tal v zunanjosti je nujno prebrati odstavek: "Dodatna predpriprava"!

Sami oblikujte območja stopnic

Za dosego najboljšega rezultata pri obrobi stopnic uporabite zaključne profile , označite mesto pritrditve in jih ustrezno z vrtalnim strojem.

Pri opremi stopnic z delom vedno pričnite na navpičnih površinah. Delo izvajajte analogno z območji na zidu. Najprej navpične površine stopnic grundirajte s sredstvom za grundiranje sten PROBAU (glej točki 4 in 9 za območje zidu).

Po tem mešanico iz preproge iz kamenčkov preproge iz kamenčkov PROBAU, preproge iz kamenčkov PROBAU tervezivnega sredstva za steno PROBAU z zidarsko gladilko nanesite na navpične površine ter zgostite (glej točke 5 do 11 za območje sten).

Šele po popolni osušitvi navpičnih površin obdelajte vodoravne površine s PROBAU grundiranjem za kamenčke na tleh. Obdelava vodoravnih površin stopnic poteka analogno k talnim površinam.

 

Po popolni presušitvi grundiranja za kamenčke za tla PROBAU nanesite po porcijah mešanico iz preproge iz kamenčkov PROBAU in vezivnega sredstva za tla PROBAU . in zgostite Mešanje se izvaja analogno s področjem tal (točki 3 in 4).

Po 2 dnevih so tudi vodoravne površine popolnoma osušene. Stopnice  so zdaj v celoti obremenljive ter pripravljene na uporabo.

Zatesnitev (dodatna predpriprava )

Posebej v zunanjosti je potrebno med osnovo  in sledečo plastjoPROBAU preproge iz kamenčkov uporabiti tesnilno malto. V čisto vedro nalijte pribl. 1,8 l čiste in dodajte pribl. 6 kg PROBAU posebnega tesnila stena + tla.

Mešajte s počasno vrtečim mešalnikom, dokler ne dobite pastozno
malto, brez grudic. Namešajte samo toliko, kolikor dejansko potrebujete. 6 kg PROBAU preproge iz kamenčkov zadostuje za pribl. 1,75m2.

Po pripravi zmesi imate za obdelavo na voljo pribl. 1 uro. Nanos izvedete v dveh slojih. Prvi sloj nanesite s pleskarskim čopičem ali  zidarskim gladilom. Pustite stati pribl. 8 ur, da se popolnoma osuši, preden nanesete drugo plast.

Nanos druge plasti poteka podobno kot pri prvi plasti. Celotna   debelina sloja ne sme presegati 2 mm. Zatesnitev pustite stati prib. 2 do 3 dni, da se popolnoma osuši, preden lahko nanesete PROBAU preprogo iz kamenčkov. Vse do popolne osušitve je potrebno zaščititi pred vlago.

 

Dobro je vedeti: PROBAU posebno tesnilo za tesnjenje vseh gradbenih objektov pred površinsko vodo, ponikalnico ter tlačno vodo ali kot vmesno tesnilo. Se uporablja posebno v zunanjosti ter v vlažnih in mokrih prostorih.. Po tem lahko obdelate področje sten, tal ter stopnic kot je bilo omenjeno v predhodnih odstavkih.

Zriban kit (dodatna predpriprava )

Da bi lahko uporabili PROBAU preprogo iz kamenčkov na nevpojnih podlagah (npr. starih ploščicah, zglajenem betonu), jih je potrebno opremiti s povezavo. V čisto vedro nalijte vodo in dodajte PROBAU posebno tesnilo stena + tla, tako da nastane pastozna malta, brez grudic.

PROBAU posebna zatesnitev za zid + tla v porcijah namestite s zidarsko žlico na nevpojno podlago. Primerno za stene in tla v notranjosti in zunanjosti.

Za ustvarjanje kontaktne plasti med nevpojno podlago ter sledečo plastjo PROBAU preproge iz kamenčkov tesno zribajte posebno tesnilo  PROBAU s zidarsko gladilko (zribana nanos).

Preden lahko nanesete naslednjo plast PROBAU preproge iz kamenčkov se mora zariban kit popolnoma osušiti. Vse do  popolne osušitve je potrebno zaščititi pred vlago.

 

Dobro je vedeti: Pri nevpojnih podlagah nujno uporabite zribane kite. Po tem lahko obdelate področje sten, tal ter stopnic kot je bilo omenjeno v predhodnih odstavkih.

Vse, kar potrebujete:

 • delovne rokavice
 • zidarska gladilka
 • zidarki čopič
 • čopič
 • čisto vedro
 • počasno vrteči stroj za mešanje
 • lepilni trak
 • vrtalni stroj
 • folija za prekrivanje
 • vodna tehtnica
 • meter
 • tehtnica
 • zaključni profil
Impresum | Izjava o varstvu podatkov