PROBAU

Was möchten Sie tun?

Nanošenje kulira:
Ovako ćete dobiti savršene površine

Kulir PROBAU …

... sustav za zidove i podove u zatvorenom i na otvorenom. Korak
po korak nastaju pravi ukrasni detalji. Ukupno šest proizvoda omogućava
beskrajnu kreativnost. Sve proizvode možete dobiti naravno samo u
svojem specijaliziranom centru BAUHAUS.


Ovako to ide:

Samostalno oblikujte dijelove zidova

Kulir PROBAU posebno je prikladan za podloge kao što su beton, mort za žbuku, gipsana žbuka, porozni beton, estrih, pločice itd. Neravne podloge  prethodno izravnajte.

Metarskim štapom i libelom odredite i označite položaj završnih profila (debljina 8 mm  ). Zatim pričvrstite.

Ovaj korak provedite za željenu površinu zida. Pri planiranju podnih površina s uključenim rubljenjem i ovdje valja odmah pričvrstiti potrebne   završne profile.

Kako biste postigli nosivu i učvršćenu podlogu za sljedeći sloj  kulira PROBAU, oko 0,5 kg veziva za zidove PROBAU žlicom stavite u čistu kantu kako biste ga upotrijebili kao  temeljni premaz. 0,5 kg veziva za zidove PROBAU dovoljno je kao temeljni premaz za otprilike 1,75 m2. Alat odmah očistite vodom.

 

Otvorite kantu željenog kulira PROBAU i ljepilo za kulir na zidu PROBAU pustite da polako ulazi u šljunak. U jednu kantu kulira PROBAU (20 kg) ulijte jednu cijelu bocu ljepila za kulir na zidu PROBAU (100 ml).

Laganom vrtnjom miješalice kulir PROBAU intenzivno pomiješajte s ljepilom za kulir na zidu PROBAU. Zamiješajte samo onoliko kulira PROBAU koliko vam je stvarno potrebno. 20 kg kulira PROBAU i 100 ml ljepila za kulir na zidu PROBAU dovoljno je za otprilike 1,75 m2.

Zatim preostalu količinu veziva za zidove PROBAU (oko 2,5 kg) dodajte u 20 kg šljunka pomiješanog s ljepilom za kulir na zidu PROBAU.

Opet laganom vrtnjom miješalice intenzivno miješajte sve dok ne dobijete homogenu smjesu. Obvezno pazite da je šljunku prethodno dodano ljepilo za kulir na zidu  PROBAU te da je intenzivno promiješano.

 

Kako biste postigli nosivu, učvršćenu podlogu za sljedeći sloj  kulira PROBAU, najprije upotrijebite izvagano vezivo za zidove PROBAU kao temeljni premaz. Širokim gustim kistom ili valjkom tanko nanesite na okomite površine. Upotrijebite samo onoliko temeljnog premaza koliko se može obraditi dok se ne počne stvarati kožica.

Zatim šljunak žlicom za zaglađivanje, počevši od poda, umetnite u još svjež temeljni premaz debljine 8 mm. Ravnomjerno pritisnite šljunak. Ispunjenu površinu pritisnite ravnomjernim pritiskanjem  žlice za zaglađivanje.

Nanošenje se vrši odozdo prema gore sve dok se odabrana površina potpuno ne ispuni mješavinom kulira PROBAU, ljepila za kulir na zidu PROBAU i veziva za zidove PROBAU i stlači.

Ovisno o temperaturi i vlazi u zraku potrebno je 2 do 3 dana da se zidna obloga stvrdne i osuši. Zaštitite od vlage sve dok se potpuno ne osuši. Gotovo je ukrašavanje zida.

 

Dobro je znati: materijal valja zaštititi od vlage sve dok se potpuno  ne osuši. Nije prikladno za obradu u trajno mokrim područjima (npr.  u tuš kabini). Kako biste zamiješali potrebnu količinu kulira PROBAU, masa se može istresti u veću kantu.

Rubljenje na dijelovima zidova

Za rubljenje odaberite kulir PROBAU koji valja upotrijebiti i za podove  kako biste dobili vizualno lijep završetak. Obrađuje se analogno zidnim područjima. Najprije ljepilo za kulir na zidu  PROBAU ulijte u kulir PROBAU. Zamiješajte samo onoliko koliko vam je stvarno potrebno.

Laganom vrtnjom miješalice kulir PROBAU intenzivno pomiješajte s ljepilom za kulir na zidu PROBAU. Zatim dodajte vezivo za zidove PROBAU  i miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Za 20 kg kulira PROBAU potrebno je oko 2,5 kg veziva za zidove PROBAU. Dovoljno za otprilike 1,75 m2.

Prije nego što na rubove nanesete smjesu, kao temeljni premaz nanesite vezivo za zidove PROBAU (analogno koraku  4 i 9 za područja na zidovima).

Nakon sušenja od 2 do 3 dana rubovi su suhi i čvrsti. S obrađivanjem poda započnite tek  kada se potpuno osuši.

 

Samostalno oblikovanje podova

Eventualno valja pripremno obraditi podlogu. Kako biste postigli nosivu i učvršćenu podlogu, temeljni premaz za kulir na podu PROBAU istresite u veću kantu. U kantu istresite samo onoliko temeljnog premaza koliko vam je stvarno potrebno. 0,75 l temeljnog premaza za kulir na podu PROBAU dovoljno je za otprilike 3 m2.

Temeljni premaz za kulir na podu PROBAU nerazrijeđen lopaticom, valjkom ili
prskanjem tanko nanesite na podlogu. Sljedeći sloj nanesite tek kada se temeljni premaz potpuno osušio.

Nakon toga 1 kg veziva za podove PROBAU potpuno ubacite u kantu od 20 kg kulira
PROBAU
te intenzivno i polagano miješajte miješalicom dok ne dobijete homogenu smjesu.

Zamiješajte samo onoliko koliko vam je potrebno za odabranu površinu poda. 20 kg kulira PROBAU i 1 kg veziva za podove PROBAU dovoljno je za otprilike 1,75 m2. Kada zamiješate, imate otprilike 75 minuta za obradu.

 

Smjesu kulira PROBAU i veziva za podove PROBAU nožem za nanošenje u porcijama grubo raspodijelite po površini poda.

Nanesenu smjesu žlicom za zaglađivanje ravnomjerno pritisnite kako biste postigli optimalno stlačenje. Kada se stlači,  sloj ne bi smio biti deblji od 8 mm.

Obrađujte svježe površine kako ne bi nastali vidljivi prijelazi. Stoga površinu poda obvezno izradite u jednom radnom koraku.

Po gotovoj obrađenoj površini poda može se pažljivo hodati nakon otprilike 8 sati,   a nakon otprilike 2 dana stvrdnut će se i biti potpuno spremna za opterećenje. Alat  nakon obrađivanja odmah očistite uobičajenim razrjeđivačem.

 

Svježe obrađenu podnu površinu zaštitite od vlage sve dok se potpuno  ne stvrdne. Tada su uređena područja  zida i poda gotova i mogu se individualno ukrasiti.

Dobro je znati: materijal valja zaštititi od vlage sve dok se potpuno  ne osuši. Nije prikladno za obradu u trajno mokrim područjima (npr. u tuš kabini). Za oblikovanje zida i poda na otvorenom pridržavajte se odlomka „Dodatna pripremna obrada"!

Samostalno oblikovanje stuba

Kako biste postigli najbolje moguće završetke stuba, upotrijebite završne profile,  označite ih i učvrstite bušilicom.

Pri oblikovanju stuba uvijek počnite s okomitim površinama. Obrađuje se analogno zidnim područjima. Najprije na okomite površine stuba nanesite vezivo za zidove PROBAU kao temeljni premaz područja na zidovima (vidi točke 4 i 9).

Zatim smjesu kulira PROBAU, ljepila za kulir na zidu PROBAU i veziva za zid PROBAU žlicom za zaglađivanje nanesite na okomite površine i stlačite (vidi točke 5 do 11 za područja na zidovima).

Tek kada se okomite površine potpuno osuše, vodoravne površine obradite temeljnim premazom za kulir na podu PROBAU. Vodoravne površine stuba obrađuju se analogno podnim površinama.

 

Kada se temeljni premaz za kulir na podu PROBAU potpuno osuši, smjesu od kulira PROBAU i veziva za pod PROBAU  nanesite u porcijama i stlačite. Miješajte jednako kao i u slučaju poda (točke 3 i 4).

Nakon 2 dana i vodoravne će se površine potpuno stvrdnuti. Stuba  se sada može potpuno opteretiti i spremna je za uporabu.

Brtvljenje (dodatna pripremna obrada)

Posebno na otvorenom valja između podloge i sljedećeg  sloja kulira PROBAU upotrijebiti mort za brtvljenje. U čistu kantu ulijte otprilike 1,8 l čiste vode i dodajte otprilike 6 kg specijalnog brtvila za zidove i podove PROBAU.

Polako miješajte miješalicom sve dok ne dobijete pastozni mort
bez grudica. Zamiješajte samo onoliko koliko vam je stvarno potrebno. 6 kg specijalnog brtvila PROBAU dovoljno je za otprilike 1,75 m2.

Kada zamiješate, imate otprilike 1 sat za obradu. Premaz se nanosi u dva sloja. Prvi sloj nanesite širokim gustim kistom ili  žlicom za zaglađivanje. Prije nanošenja drugog sloja pustite otprilike 8 sati da se prosuši.

Drugi sloj nanosi se analogno prvom. Ukupna   debljina ne smije biti veća od 2 mm. Prije nego što nanesete kulir PROBAU, pustite da se brtveni sloj prosuši za 2 do 3 dana. Zaštitite od vlage sve dok se potpuno ne stvrdne.

 

Dobro je znati: specijalno brtvilo PROBAU za brtvljenje svih građevina  protiv vode na površini, vode koja ponire i vode pod tlakom te kao međubrtveni sloj.  Posebno prikladno za otvorene prostore te za vlažne i mokre prostorije. Nakon toga zidove, podove i stube možete obrađivati kako je navedeno u prethodnim odlomcima.

Grubo mazanje lopaticom (dodatna pripremna obrada)

Kako biste kulir PROBAU mogli obrađivati na podlogama koje ne upijaju (npr. na starim  pločicama, zaglađenom betonu), na njih morate nanijeti sredstvo  za poboljšano prianjanje. U čistu kantu ulijte vodu i dodavajte  specijalno brtvilo za zidove i podove PROBAU sve dok ne dobijete pastozni  mort bez grudica.

Specijalno brtvilo za zidove i podove PROBAU žlicom u porcijama nanesite na podlogu koja ne upija. Prikladno za zidove i podove unutra i vani.

Kako biste postigli kontaktni sloj između podloge koja ne upija i sljedećeg sloja kulira PROBAU, grubim potezima žlice za zaglađivanje nanesite specijalno brtvilo   PROBAU.

Prije nego što nanesete sljedeći sloj kulira PROBAU, sloj nanesen grubim potezima mora se potpuno osušiti. Zaštitite  od vlage sve dok se potpuno ne stvrdne.

 

Dobro je znati: na podlogama koje ne upijaju obvezno primjenjujte grubo mazanje lopaticom. Nakon toga zidove, podove i stube možete obrađivati kako je navedeno u prethodnim odlomcima.

Sve što vam je potrebno:

 • radne rukavice
 • žlica za zaglađivanje
 • široki gusti kist
 • kist
 • čista kanta
 • polagana miješalica
 • ljepljiva vrpca
 • bušilica
 • pokrivna folija
 • libela
 • metarski štap
 • vaga
 • završni profil
Impresum | Izjava o zaštiti podataka